Prémiová výběrová arabika ze středoamerického Salvadoru. Jde o tmavěji praženou kávu, která je bohatá na vůně a aroma. Prvotní chuť, která se projeví, je lehce ovocitá následně přechází do marcipánu, sladké dochuti.
Proč anaerobní zpracování
Je jednou z nejnovějších metod zpracování kávy a tak si získala oblibu zejména mezi opravdu špičkovými kávami. Anaerobní proces je podobný promytému procesu, ale fermentace se provádí v plně uzavřených nádržích zbavených kyslíku. To má za následek docílení jedinečných chutí a vůní kávy. Třeba tento Salvador už při otevření sáčku voní po marcipánu.
Ochutnejte naši výběrovku
Název kávy: El Salvador Anaerobic Orange Bourbon – Finca el Gobiado
Farmář: Fernando Alfaro – Finca El Gobiado
Odrůda: Orange Bourbon
Metoda zpracování: naturální s anaerobní fermentací trvající až 96 hodin
Nadmořská výška pěstování: 1250–1400 m. n. m.
Region plantáže: region Apeneca-Llamatepec, obec Ataco
Velikost farmy: 13,3 ha
Sklizeň: listopad až březen
O Farmě
Farma El Gobiado byla založena už v polovině 19. století, když předek současného majitele, Antonio José, získal přístup k půdě, na které začal produkovat kávu. Jeho snaha a vize nebyla rodinou opuštěna, naopak v ní rodina pokračuje. Současný majitel Fernando Alfaro je již několikátou generac, která se věnuje pěstování kávových zrn v oblasti Apeneca-Llamatepec.
El Gobiado se nachází v srdci chráněné oblasti, tzv. „středoamerickém biologickém koridoru“. Tato oblast spojuje jednotlivé chráněné celky, a klade si za cíl propojit rozvoj oblasti s udržitelností. S růstem množství půdy proměněné z přírodních tropických regionů na zemědělské byla potřeba zajistit ochranu a konzervaci místního prostředí. Tento koridorem je totiž domovem velkého množství zvířat, které zde žijí či migrují touto oblastí, nejčastěji pak ptáků.
Káva z rodinné farmy El Gobiado je pěstována primárně ve stínu, avšak je schopná být vystavena slunečnímu svitu. Tato skutečnost zajišťuje pomalejší, ale rovnoměrnější uzrání kávových zrn.
Pražení kávy
Abychom získali z této kávy co nejvíc přirozených chutí, upražili jsme kávu na stupeň city roast (tmavější). Nicméně díky specifičnosti této kávy se i při tmavějším pražení v chuti projevuje ovocitost, která se až následně mění v jemnou sladkost.
Dodavatel: Dokonalakava.cz s.r.o., Táborská 149; 615 00 Brno/ IČ: 04185536
Další vlastnosti: typ jednodruhová výběrová arabika. příprava espresso. příprava ristretto. Chuť hořká. Velikost balení 250 g. .