Prémiová výběrová arabika z Indonésie z ostrova Sumatra. Dokonalá káva na espresso a na filtr, kde můžete ucítit mango nebo zelené jablko. V prvních doušcích ucítíte jemnou ovocitost, která přechází do sladkosti.
![IMG_1714]()
Ochutnejte naši výběrovku
Název kávy: Sumatra Asman Arianto Fully Washed
Klasifikace kávy (coffee grade): SUM.GR1
Farmář: Asman Arianto/Ribang Gayo Musara Cooperative
Původ: Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim
Metoda zpracování: Promytá
Nadmořská výška pěstování: 1,500 to 1,700 m.n.m.
Region plantáže: Pegasing Sub-district, Pantan Musara Village, Aceh Tengah - Aceh Province, North Sumatra
Velikost farmy: 0.5 až 2.5 hektarů
Sklizeň: Duben až červen 2021
![IMG_1253]()
Farmář Asman Arianto pochází z Palembangu na jižní Sumatře, ale od roku 1998 žije a pracuje v Aceh Tengah. Většina farmářů v Aceh Tengah jsou migranti. Mnoho z nich bylo evakuováno ze Sinabung Berastagi na severní Sumatře poté, co dlouho spící sopka se stala v roce 2013 opět nepřetržitě aktivní.
Asman během doby, kdy žil v Palembangu, prodával různé předměty, ale zajímal se také o výrobu kávy. Když tedy Asman dorazil do Acehu, vstoupil do kávového byznysu a začal pěstovat i kávu. Rozhodl se, že chce vybudovat družstvo, které by sjednotilo pěstitele kávy.
V roce 2018 Asman založil družstvo Ribang Gayo Musara. Jeho cílem je nabídnout konkurenceschopné ceny, které mohou farmářům pomoci znovu investovat do jejich farem a jejich rodin. Družstvo má v současné době přes 350 členů, kteří dodávají kávová zrna do jejich zpracovatelského závodu v Pantan Musara.
Téměř všechny farmy na Sumatře jsou malé. Farmy mají v průměru 0,5 až 2,5 hektaru. Káva je obvykle primární tržní plodinou pro farmáře, ale většina z nich také pěstuje své stromy vedle zeleniny, kukuřice a ovoce. Tato meziplodina tvoří podstatnou část ročního jídelníčku rodiny.
Kromě pěstování kávy, jako tržní plodiny, mnoho drobných farmářů pracuje také jako najatí dělníci na nedalekých čajových plantážích. Čaj je také obrovskou plodinou v této oblasti. Větší čajové plantáže jsou často poblíž kávových farem.
![IMG_1228 2]()
Třešeň je ručně sbírána na členských farmách. Po dodání do družstevního mokrého mlýna prochází třešeň přísným procesem výběru. Třešně se pak rozvlákní pomocí kotoučového rozvlákňovače. Fazole se fermentují za mokra po dobu 12 hodin a poté se namočí na 24 hodin do čisté vody. Zrno se pak suší na vyvýšených záhonech a krytých terasách.
Pražení kávy
Abychom získali z této kávy co nejvíc přirozených chutí, upražili jsme kávu světleji na stupeň New England. Jde tedy o kávu pro milovníky spíše modernějších stylů pražení, kteří preferují "kyselejší" chutě kávy.
![Prazeni-schema]()
Dodavatel: Dokonalakava.cz s.r.o., Táborská 149; 615 00 Brno/ IČ: 04185536